Ταυτότητα

FB_IMG_1611244675450

Ο Βαλάντης Χουτοχρήστος εισάγεται το 2001 στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών (κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος).

O ψυχολόγος έχει λάβει μεταπτυχιακές εκπαιδεύσεις (εξειδικεύσεις) στην Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (Ινστιτούτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας), στην Ψυχοδυναμική/Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία (Πρόγραμμα «Επέκεινα – Ψυχαναλυτική Πράξη»), και στην Ψυχαναλυτική Ψυχοσωματική (Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρεία, IPSO Marty). Επιπλέον, κατέχει τα εξής πιστοποιητικά επιμόρφωσης: «Psychodynamic Psychotherapy: Advanced Level – Accredited Certificate» (Udemy), Advanced Training for Trauma Treatment of Complex PTSD, (Arizona Trauma Institute), «Stress Management» (CEΑRS) . Έχει, επίσης, ολοκληρώσει ετήσιο κύκλο ομάδας μελέτης του «Επέκεινα» με θέμα: «Μεταβίβαση & Αντιμεταβίβαση». Αντικείμενο της συγκεκριμένης ομάδας ήταν η εξειδικευμένη μελέτη της θεραπευτικής σχέσης & αλληλεπίδρασης σε πλαίσιο ψυχοδυναμικής/ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας. Γενικά, ο ψυχολόγος επιμορφώνεται διαρκώς συμμετέχοντας σε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια για κλινικές θεματικές όπως: διαχείριση ψυχικού τραύματος (τραύμα & επανάληψη), απώλεια και πένθος, θέματα σεξουαλικότητας, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, διαταραχές προσωπικότητας, ζητήματα ναρκισσισμού κ.α. 

Η προσωπική ψυχοθεραπεία του Βαλάντη (ατομικές και ομαδικές συνεδρίες) λαμβάνει έναρξη το 2006 με κάποιες διακοπές ανά διαστήματα. Εδώ και αρκετά χρόνια (από το 2012) η προσωπική του ανάλυση & εποπτεία συνεχίζεται σε πλαίσιο μακράς διάρκειας ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας. Ο ίδιος σταθερά υποστηρίζει ότι η προσωπική θεραπεία & εποπτεία ενός ψυχοθεραπευτή αποτελεί το απαραίτητο και βασικό του εφόδιο.

Από το 2006 μέχρι το 2013, ο Βαλάντης Χουτοχρήστος συνεργάζεται με διάφορους φορείς ψυχικής υγείας (επαγγελματικά ή και εθελοντικά) παρέχοντας τις ψυχοθεραπευτικές του υπηρεσίες σε παιδιά, ενήλικες, ζευγάρια και ηλικιωμένους (Alzheimer). Ενδεικτικά, έχει ασχοληθεί με την ψυχοθεραπεία παιδιών/εφηβων/ ενηλίκων, την συμβουλευτική γονέων, την θεραπεία ζεύγους, την ομαδική ψυχοθεραπεία, την θεραπεία μέσω κινηματογράφου (cinematherapy) και τεχνών, την διαδικτυακή συμβουλευτική, την απεξάρτηση εφήβων από ουσίες (Στροφή, ΚΕΘΕΑ), τη νοητική υστέρηση και τον αυτισμό, την υποστήριξη ψυχωσικών ασθενών σε δομές και νοσοκομεία, την άνοια (alzheimer), την ψυχολογική υποστήριξη οπλιτών και στρατιωτικών (Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, Πεντέλη) κ.α. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με κέντρα αποκατάστασης λόγου & ομιλίας, αλλά και γραφεία ψυχιάτρων & ψυχοθεραπευτικά κέντρα. Την περίοδο 2011-’12 συνεργάστηκε με το ψυχοθεραπευτικό κέντρο «Ψυχοδός», όπου είχε την ευκαιρία να οργανώσει με συναδέλφους την ομάδα αυτογνωσίας «Προβάλλοντας» (Cinematherapy) που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Επιπλέον, έχει συνεργαστεί (2012-’13) με την πρότυπη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Ακτιος» (Άνοια & Alzheimer) με καθήκοντα υπευθύνου ψυχολόγου: νευροψυχολογική αξιολόγηση, νοητική ενδυνάμωση, ψυχολογική υποστήριξη φροντιστών, οργάνωση δραστηριοτήτων, έρευνα, εποπτεία πρακτικής φοιτητών κ.α.

Τον Φεβρουάριο του 2012 o ψυχολόγος δημιουργεί – με ακόρεστο ζήλο και μεράκι – τον προσωπικό του χώρο, το PsychoTherapy Lab – Εργαστήρι Ψυχοθεραπείας & Συναισθηματικής Έκφρασης στο Κουκάκι (2′ από μετρό/τραμ Συγγρού Φιξ). Στον φιλόξενο χώρο του PsychoTherapy Lab ο Βαλάντης παρακολουθεί ενήλικες σε ατομικό επίπεδο (διά ζώσης ή online συνεδρίες), ενώ ανά περιόδους διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια και ολιγομελείς ομάδες αυτογνωσίας.

Την χρονιά 2014-’15 ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το χοροθέατρο στο studio Κινητήρας συμμετέχοντας εν τέλει στη χοροθεατρική παράσταση «Απ-Οστα-Συ». Ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία που τον βοήθησε πολύ τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στο ψυχοθεραπευτικό του έργο. Γενικότερα, ο Βαλάντης ενδιαφέρεται για τις συνδέσεις της (όποιας μορφής) τέχνης με την ψυχοθεραπεία και την ψυχανάλυση, ενώ ο ίδιος συνηθίζει να γράφει και να φωτογραφίζει. 

Τέλος, ο ψυχολόγος γράφει και δημοσιεύει συχνά άρθρα ψυχολογίας & αυτογνωσίας, ενώ παρουσιάζει κατά καιρούς κάποια θέματα ψυχολογικού περιεχομένου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ανά περιόδους, συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια με προσωπικές ή συλλογικές παρουσιάσεις και έρευνες γύρω από την διαδικασία της ψυχοθεραπείας.