Ψυχοδυναμική Θεραπεία

valantisch3

Βασικός στόχος της ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας είναι η συνειδητοποίηση ή αλλιώς «ενόραση» (insight): βαθειά επίγνωση της ασυνείδητης ψυχικής πραγματικότητας του ανθρώπου. Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία βασίζεται τόσο στην κλασική ψυχανάλυση (Sigmund Freud), όσο και σε διαφοροποιημένα ρεύματα ψυχοδυναμικής κλινικής: Klein, Winnicott, Green, Jung, Kohut, Kernberg κ α.

Η αναλυτική διαδικασία βοηθάει το άτομο να κατανοήσει καλύτερα τις «κρυμμένες» πλευρές της προσωπικότητάς του, έτσι ώστε να καταφέρει να προχωρήσει σε διαχρονικές αλλαγές της προσωπικής του ζωής. Κατά τη ψυχοδυναμική προσέγγιση οι πρώιμες εμπειρίες του παρελθόντος (και δη οι τραυματικές) επηρεάζουν σημαντικά και κατ’ επανάληψη την παρούσα κατάσταση του ατόμου. Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει το άτομο να προσεγγίσει ξανά το πρότερο παρελθόν του και να απεγκλωβιστεί από δέσμιους ρόλους και φαύλους κύκλους.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται στη ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία είναι αυτή του «ελεύθερου συνειρμού». Ο θεραπευόμενος, δηλαδή, καλείται σε κάθε συνεδρία να εκφράζει ο,τι έρχεται στο νου του – ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία. Ο θεραπευτής είναι εκεί για να ακούσει και να κατανοήσει τον άνθρωπο, να προσπαθήσει να φωτίσει και να ενώσει τα κομμάτια της προσωπικής του ιστορίας, και εν τέλει να του προσφέρει πίσω μια νέα θεραπευτική γνώση που θα τον βοηθήσει να ζει πιο συνειδητά και ελεύθερα! Η ίδια η θεραπευτική σχέση αποτελεί καθοριστικό μοχλό για την πορεία του θεραπευτικού ταξιδιού. 

Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία έχει συνήθως μακρά διάρκεια, καθώς στοχεύει σε βαθιές και διαχρονικές αλλαγές. Η βραχεία ψυχοθεραπεία (16 έως 24 συνεδρίες) εστιάζει κυρίως σε επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν το άτομο (π.χ. απώλεια/διαζύγιο). Οι συνεδρίες (διάρκειας 60′) πραγματοποιούνται διά ζώσης στο γραφείο του PsychoTherapy Lab στο Κουκάκι ή online μέσω βιντεοκλήσης (π.χ. Viber).

Ανά περιόδους υλοποιούνται βιωματικά εργαστήρια/workshops και κύκλοι ομαδικής αυτογνωσίας (max. 8 άτομα).

Κόστος: Το οικονομικό κόστος κάθε συνεδρίας (online ή διά ζώσης) είναι 60€ (1 ώρα). 

Πολιτική ακυρώσεων: Είναι σημαντικό οι ενδεχόμενες ακυρώσεις (ή αλλαγές) να γίνονται τουλάχιστον 48 ώρες πρίν από το συμφωνημένο ραντεβού. 

  • Γενικά, το γραφείο του PsychoTherapy Lab αναλαμβάνει:

κατάθλιψη ή μελαγχολία, διαταραχές άγχους (πιθανώς με συνεργασία ψυχιάτρου): κρίσεις πανικού, φοβίες, εμμονές/καταναγκασμοί κ.α., θέματα προσωπικότητας, διαχείριση συναισθημάτων (π.χ. θυμός), προβλήματα σχέσεων, χαμηλή αυτοεκτίμηση, εργασιακό burnout, οικογενειακά προβλήματα, θέματα σεξουαλικότητας (LGBT+, αποδοχή ταυτότητας κ.α.), αντιμετώπιση απώλειας & πένθους, υπαρξιακά ζητήματα, κακοποίηση & ψυχικό τραύμα, ψυχοσωματικά προβλήματα (π.χ. αυτοάνοσα νοσήματα), εξαρτήσεις, θέματα διατροφής και ύπνου, ψυχωσικές διαταραχές (με συνεργασία ψυχιάτρου). 

Αρέσει σε %d bloggers: