Νέοι Στόχοι Μετά Τις Καλοκαιρινές Διακοπές: 6 TIPS!

20181210-goals-you-need-to-set-for-next-year

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών οραματίζονται νέους στόχους και σχέδια για την σαιζόν που έρχεται..! Κάποιοι από αυτούς τους στόχους μπορεί να είναι πιο άμεσοι και βραχυπρόθεσμοι, ενώ άλλοι θεωρούνται μακροπρόθεσμοι και απαιτούν πολύ συγκεκριμένα στάδια για την επιτευξή τους. 

Η ασφαλέστερη επιτυχία ενός στόχου προυποθέτει ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία της στοχοθεσίας, καθώς και στην πολύ καλή οργάνωση! Ας δούμε, λοιπόν, κάποιους σημαντικούς άξονες που αφορούν την επίτευξη προσωπικών στόχων και αλλαγών.

1. Με ποια κριτήρια επιλέγω στόχους;

Η ορθή επιλογή στόχων βασίζεται συχνά στη συνειδητή επαφή με τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν τους στόχους αυτούς. Ένα κριτήριο, λοιπόν, για κάποιον μπορεί να είναι το υλικό κέρδος από τους στόχους του (π.χ. χρήματα, αύξηση εισοδήματος κ.α.), ενώ για κάποιον άλλο ενδέχεται να είναι η ψυχική ισορροπία και γαλήνη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε συγκεκριμένους στόχους. Η διαδικασία αυτή μας βοηθά συχνά να αμφισβητήσουμε τους στόχους που πρόκειται να θέσουμε, ή από την άλλη να αναδιαμορφώσουμε τα κριτήρια και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τους ιδεατούς στόχους μας.

2. Είναι οι στόχοι μου πραγματοποιήσιμοι;

Αναμφισβήτητα, όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε! Είναι όμορφα τα όνειρα και οι στόχοι μας, όταν έχουν δόσεις φαντασίας και απόδρασης από το Πραγματικό… Συγχρόνως όμως, η υλοποίηση άμεσων και μικρών στόχων – που θα επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή μας ζωή – είναι άκρως ευεργετική! Η επίτευξη μικρών και πραγματικών αλλαγών αναζητά την επιβράβευση του εαυτού μας, και συνεπώς αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας. Ούτως ή άλλως, οι μικρές αλλαγές είναι εκείνες που θα φέρουν τις μεγάλες!

3. Είναι οι στόχοι μου «προσωπικοί»;

Πολλές φορές, θέτουμε στόχους που δεν εκφράζουν τις προσωπικές μας επιθυμίες ή τα όνειρά μας. Τα κοινωνικά πρότυπα, ο τρόπος που μεγαλώσαμε, οι αξίες των γονιών μας, η εκπαίδευση που λάβαμε, οι εικόνες και τα ερεθίσματα που δημοσίως διατίθενται… Οι στόχοι πολλών ανθρώπων είναι δυστυχώς μπερδεμένοι μέσα σε κριτήρια «ξένα», μακριά από την ποιότητα της προσωπικής τους επιθυμίας. Η βαθύτερη ικανοποίηση που θα φέρει η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου είναι ίσως αμφίβολη… 

4. Μπορώ να «φαντασιωθώ» τους στόχους μου;

Η δύναμη της φαντασίας είναι κατ΄εμέ τεράστια! Ας αξιοποιήσουμε την ικανότητα της φαντασίωσης και ας ονειρευτούμε τους στόχους μας… Μπορούμε να φαντασιωθούμε τους στόχους μας; Τι βλέπουμε; Πόσο χαρούμενοι είμαστε μέσα από αυτή την επιτυχία; Ποιες αλλαγές θα έρθουν; Είναι θετικές…;

5. Έχω υπομονή;

Η οργάνωση και επίτευξη στόχων είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετή υπομονή! Μια γρήγορη αλλαγή πιθανόν να προσφέρει μια άμεση ανακούφιση, αλλά η βαθύτερη μονιμότητά της μπορεί να τρεμοπαίζει… Η καταγραφή ενός πλάνου με βήματα μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε προσγειωμένοι και να αρκεστούμε στη σταδιακή αλλαγή των πραγμάτων. Οι αλλαγές έχουν βήματα και στάδια, στα οποία θα πρέπει να μείνουμε και να σταθούμε λίγο… πριν προχωρήσουμε! Το «γοργόν και χάριν έχει» φαίνεται πως δεν ταιριάζει ιδιαίτερα εδώ! 

6. Μπορώ να «χωρέσω»  μια μεγάλη αλλαγή στη παρούσα φάση;

Πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται μεγάλες αλλαγές, αλλά ίσως μόνο κάποιοι από αυτούς να είναι έτοιμοι για να τις «χωρέσουν»! Μια αλλαγή, ακόμα και αν είναι θετική, μπορεί να αυξήσει ιδιαίτερα τα επίπεδα του άγχους και stress. Δεν επιτρέπουμε πάντα και τόσο εύκολα στον εαυτό μας την είσοδο στο Όνειρο! Οι λόγοι; Βαθύτεροι…

Βαλάντης Χουτοχρήστος – Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμικός Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικά Υπεύθυνος του PsychoTherapy Lab

📞 (+30) 212 1015339, 📱(+30) 697 0040938

 

 

 

 

 

Δημοσιεύτηκε από τον Βαλάντης Χουτοχρήστος

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: