Μελαγχολία Χριστουγέννων: 5 χρήσιμες συμβουλές!

bear-bear-gift-bokeh-fur-sad

Η περίοδος των Χριστουγέννων θεωρείται για πολλούς μελαγχολική! Ο παλιός ο χρόνος συναντά σιγά σιγά το τέλος του και μας αποχαιρετά. Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε αυτές τις μέρες έναν προσωπικό απολογισμό (ενίοτε αυστηρό) με σκέψεις και συναισθήματα γύρω απ’ όσα κάναμε ή δεν κάναμε μέσα σ’ αυτή την χρονιά… Η απώλεια ενός έτους έχει (σαν όλες τις απώλειες) ένα μελαγχολικό υπόβαθρο, που προάγει διαδικασίες πένθους και αποχωρισμού.

Επίσης, οι γιορτές των Χριστουγέννων έχουν και έναν «ψυχαναγκαστικό» χαρακτήρα με μη ρεαλιστικές προσδοκίες που ενίοτε παράγουν έντονο στρες και αγωνία: «Πρέπει να ψωνίσεις ή να κάνεις δώρα», «Πρέπει να περάσεις καλά», «Πρέπει ο καινούριος χρόνος να σε βρει καλά», «Πρέπει να δεις αρκετούς φίλους και συγγενείς», «Δεν πρέπει να είσαι μόνος», «Πρέπει να διασκεδάσεις», «Πρέπει να είσαι όμορφος/-η», «Πρέπει να ξεκουραστείς», «Πρέπει να είσαι χαρούμενος», «Πρέπει να ξενυχτήσεις» και αρκετές άλλες εορταστικού τύπου επιταγές..!

5 χρήσιμες συμβουλές:

  • Αποδεχτείτε τα αυθεντικά σας συναισθήματα. Η μελαγχολία ή η θλίψη που χαρακτηρίζουν αυτές τις γιορτές είναι απολύτως φυσιολογικά συναισθήματα που μας αγγίζουν λίγο πολύ όλους!
  • Εκφράστε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Είναι πολύ πιθανό κάποιοι φίλοι ή συγγενείς σας να νιώθουν όπως εσείς κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Εκφραστείτε ελεύθερα και μοιραστείτε τη μελαγχολική σας διάθεση.
  • Μην είστε αυστηροί και επικριτικοί με τον εαυτό σας! Το γεγονός ότι η χρονιά φεύγει θα σας φέρει σε επαφή με κάποια λάθη σας, αδυναμίες ή προσωπικά ελλείμματα. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τον εαυτό σας με αγάπη και υπομονή. Κάντε όμορφα ρεαλιστικά σχέδια για την επόμενη χρονιά!
  • Διαχειριστείτε καλά τον χρόνο σας. Φροντίστε να οργανώσετε τις δραστηριότητές σας βάσει προτεραιότητας και προσωπικής επιθυμίας. Έτσι, ξεκινήστε με ό,τι σας ευχαριστεί περισσότερο: συναντήσεις με κάποιους φίλους ή συγγενείς, ξεκούραση, βόλτες ή ό,τι άλλο σας ευχαριστεί περισσότερο!
  • Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες! Το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο γιορτών δε σημαίνει ότι «πρέπει» να κάνουμε πολλά ή να αισθανόμαστε διαρκώς χαρούμενοι… Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, όσο ελεύθερο χρόνο έχετε για να χαλαρώσετε και να περάσετε όμορφα!

Καλές γιορτές!

Βαλάντης Χουτοχρήστος – Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμικός Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικά Υπεύθυνος του PsychoTherapy Lab

Δημοσιεύτηκε από τον Βαλάντης Χουτοχρήστος

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: