Στρες Καλοκαιρινών Διακοπών: 7 Συμβουλές

AABy036.jpeg

Πρωτίστως, όταν ακούμε την λέξη «διακοπές» φαντασιωνόμαστε στιγμές ηρεμίας, ξεκούρασης και χαλάρωσης… Ωστόσο, οι διακοπές είναι ικανές να παράγουν πολύ έντονο stress επειδή απλά αποτελούν μια περίοδο αλλαγής. Και κάθε αλλαγή αγχώνει..! Ακολουθούν εδώ 7 πρακτικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το στρες των καλοκαιρινών σας διακοπών.

1. Μην ανησυχείτε εάν δεν μπορείτε να χαλαρώσετε αμέσως! Οι καλοκαιρινές διακοπές (όπως όλες οι «διακοπές») απαιτούν την ύπαρξη ενός μεταβατικού σταδίου για να καταφέρετε να αποφορτιστείτε και να αρχίσετε να ξεκουράζεστε.

2. Οργανώστε καλά τα οικονομικά σας! Βάλτε προτεραιότητες στα έξοδά σας. Οι διακοπές είναι σίγουρα συνυφασμένες με ξεγνοιασιά, αλλά μια καλή οργάνωση των εξόδων σας για τις μέρες αυτές θα σας προστατεύσει από απροσδόκητα άγχη!

3. Οργανώστε κατάλληλα τον χρόνο σας! Εάν η εργασία σας απαιτεί  υποχρεώσεις ή επικοινωνία κατά την διάρκεια των διακοπών σας (π.χ. τηλεφωνήματα ή skype), τότε προσπαθήστε να καθορίσετε κάποια συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα που θα μπορείτε να εργάζεστε ή να επικοινωνείτε άνετα με τους συνεργάτες σας.

4. Μην «αρνείστε» σκέψεις που αφορούν την εργασία ή άλλες υποχρεώσεις σας, σαν να μην υπάρχουν! Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έρχονται στο νου σας ανά διαστήματα. Προσπαθήστε, ωστόσο, όσο μπορείτε να τις καταστείλετε κάπως (να τις «βάλετε στην άκρη»), αποδεχόμενοι ότι αυτός ο χρόνος είναι πολύτιμος για να ξεκουραστείτε και να «γεμίσετε τις μπαταρίες»!

5. Βρείτε χρόνο αποκλειστικά για τον εαυτό σας! Συμφωνήστε με τον/την σύντροφο ή τους φίλους σας κάποιες ώρες που θα μπορέσετε να χαλαρώσετε μόνοι σας. Είναι πολύ πιθανό να το έχετε ιδιαίτερη ανάγκη! Σε περίπτωση που υπάρχουν παιδιά, καλό θα είναι να υπάρξει εκ των προτέρων ένα οριοθετημένο μοίρασμα χρόνου, ευθυνών και αρμοδιοτήτων.

6. Μην υπολογίζετε διαρκώς πόσος χρόνος διακοπών απομένει! Η διαδικασία αυτή θα σας στρεσάρει αρκετά, και δε θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε ζώντας τις στιγμές στο εδώ και τώρα!

7. Εάν τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν να αποχωρήσετε για πολύ καιρό (ή και καθόλου) από την πόλη, τότε προσπαθήστε να ξεκουραστείτε και να ανακαλύψετε κάποιες εναλλακτικές και οικονομικότερες διεξόδους για να γεμίσετε ευχάριστα τον χρόνο των διακοπών σας (βόλτες στην πόλη, μονοήμερες εκδρομές κ.α.).

Καλή ξεκούραση!

Βαλάντης Χουτοχρήστος – Ψυχολόγος (Απόφοιτος Παντείου), Ψυχοδυναμικός Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικός Υπεύθυνος PsychoTherapy Lab

📞 (+30) 212 1015339

📱 (+30) 697 0040938

Δημοσιεύτηκε από τον Βαλάντης Χουτοχρήστος

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: