Η αγαπητή και ιδιαίτερη Melanie Klein, ψυχαναλύτρια παιδιών και ενηλίκων, ανέτρεψε αρκετά τα ψυχαναλυτικά δεδομένα της εποχής της, μιλώντας για τον ασυνείδητο Φθόνο και το Μίσος…
Ασυνείδητα συναισθήματα πρωτόγονου Φθόνου και Μίσους φωλιάζουν μέσα στην καρδιά όλων μας, μαζί με την Αγάπη και την Ευγνωμοσύνη. Η συνειδητοποίηση καταχωνιασμένων συναισθημάτων Φθόνου και Μίσους, μέσω μιας θεραπείας-ανάλυσης, θα φέρει τον άνθρωπο σε επαφή με τις αιώνιες πηγές τέτοιων αρχαϊκών συναισθημάτων…
Ο άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται (και αποχαιρετά την ασφαλή και πληρούσα μήτρα) έρχεται σε επαφή με ένα περιβάλλον γεμάτο στερήσεις και ματαιώσεις: το περιβάλλον της Πραγματικότητας. Μια συναισθηματική στέρηση, μια αιχμηρή ματαίωση μπορεί να ενεργοποιήσει ασυνείδητο φθόνο ή μίσος που ενδέχεται ακόμα και να καταστρέψει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις… Πώς αντιδράμε άραγε απέναντι σε έναν στερητικό Άλλο..;
Άς δούμε, μέσα από ένα υποθετικό παράδειγμα-ανάλυση, τι θα μπορούσε να αποκαλύψει με λέξεις το Ασυνείδητο κάποιου ανθρώπου, που μπορεί πράγματι να υποφέρει από την απουσία σταθερών συναισθηματικών δεσμών και σχέσεων λόγω ασυνείδητου και αρχαϊκού φθόνο ή μίσους…
«Εγώ σε αγαπώ (ή θέλω να σε αγαπήσω). Θέλω να με αγαπήσεις και συ. Εσύ δεν με αγαπάς και πονάω…(τραύμα-στέρηση). Έτσι, λοιπόν, παύω να σε αγαπώ. Δεν σε αγαπώ καθόλου..(άμυνα: άρνηση). Σε μισώ! (άμυνα: αντιστροφή). Έτσι, όμως, νιώθω κακός, καταστροφικός (ενοχή…). Εσύ, λοιπόν, με μισείς! Εσύ με φθονείς! Εσύ είσαι ο Κακός ! (άμυνα: προβολή)»
Μέσα από αυτό το παράδειγμα που προηγήθηκε μπορούμε να δούμε τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να φέρει τελικά η άρνηση κάποιου να έρθει σε επαφή με τον ασυνείδητο πόνο και τη θλίψη που μπορεί να του προκαλούν οι θλιβερές ματαιώσεις της Ζωής και της Πραγματικότητας, από το παιδικό του παρελθόν μέχρι και το «εδώ και τώρα», σε όλη την διαδρομή..!
Πόσα πολλά θα άλλαζαν στις ανθρώπινες σχέσεις, αν βγαίναμε ενίοτε από τον «παντοδύναμο» ναρκισσισμό μας και μπαίναμε λίγο στα παπούτσια του Άλλου, και ανακαλύπταμε τις δικές του κρυφές αλήθειες – που μάλλον μοιάζουν με τις δικές μας…
Μπορεί ο Άλλος να με αγαπήσει..; Μήπως θέλει αλλά δεν μπορεί γιατι φοβάται στον μέγιστο βαθμό…; Εγώ γιατι δεν διεκδικώ συντροφικά κατανόηση και αγάπη από τον Άλλο, και αντί τούτου την απαιτώ με επιθετικότητα και μανία…; Μπορώ να αντέξω και να «χωρέσω» αγάπη και φροντίδα αυτή τη στιγμή…; Εμένα, άραγε, με αγαπώ…;
Όλοι την Αγάπη ψάχνουμε..! Σε μια ζωή που ισχύουν, εν τέλει, και οι νόμοι της Ζούγκλας…
Βαλάντης Χουτοχρήστος – Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικά Υπεύθυνος του PsychoTherapy Lab