Θεραπεία δια Αναμνήσεων και Άνοια

remember

 

H Θεραπεία δι’ Αναμνήσεων είναι μια από τις πιο επιτυχημένες μορφές μη φαρμακευτικής παρέμβασης για τον άνθρωπο με άνοια. Βασίζεται στην ανάκληση γεγονότων και εμπειριών από το παρελθόν του ατόμου με στόχο τη νοητική, αλλά και συναισθηματική αναβίωση.

Μνήμες από το παρελθόν έρχονται στην επιφάνεια για να θυμίσουν στον άνθρωπο ότι είναι εδώ και υπάρχει. Έτσι, θα λέγαμε ότι η Θεραπεία δι’ Αναμνήσεων φέρει τον άνθρωπο σε ουσιαστική επαφή με το βιωμένο παρελθόν του, την προσωπική του ιστορία, με αγαπημένα πρόσωπα και οικογενειακές μνήμες από το παρελθόν. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η Θεραπεία δι’ Αναμνήσεων χτίζει μια ουσιαστική και διαλεκτική γέφυρα επικοινωνίας του ατόμου με τον υπαρξιακό του Εαυτό, – που έχει υπάρξει και συνεχίζει να είναι εδώ, να υπάρχει…

Η μέθοδος, λοιπόν, αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο επαφής του παρελθόντος με το παρόν, του «εκεί και τότε» με το «εδώ και τώρα», εξασφαλίζοντας μια γραμμική συνέχεια στον χρόνο και συμβάλλοντας στον αναγκαίο χωροχρονικό προσανατολισμό των ανθρώπων μας. Θα λέγαμε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος μας δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, μέσα όμως από μια δυναμική διαδικασία που επιβεβαιώνει και αναδύει με ζωντάνια το παρόν και το «Υπάρχω!».

Βαλάντης Χουτοχρήστος – Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής 

Δημοσιεύτηκε από τον Βαλάντης Χουτοχρήστος

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: